Heeft u vragen? Bel +31(0)165 51 88 45 of mail info@diabetesenwerk.nl

Diabetes

type 1

Bij type 1 diabetes is de insulineproductie door een afweervergissing van het lichaam verwoest. Het lichaam maakt vanaf dat moment geen insuline meer. Het is onbekend waarom het immuunsysteem die fout maakt. 

Iedereen kan type 1 diabetes krijgen, al begint de ziekte vaak op jonge leeftijd. Er is bij deze vorm van diabetes geen sprake van een  minder gezonde levensstijl. Type 1 diabetes komt veel minder vaak voor dan type 2 diabetes.

type 2

Bij type 2 diabetes heeft het lichaam een grotere vraag naar insuline. Dat kan komen door overgewicht of een bewegingstekort, maar ook een erfelijke aanleg speelt een rol. De alvleesklier produceert wel insuline, maar het is niet genoeg. Bovendien werkt de insuline onvoldoende, doordat het lichaam ongevoelig is geworden voor insuline. Die gevoeligheid is erfelijk bepaald en type 2 diabetes is dan ook een echte erfelijke ziekte. De ziekte wordt uitgelokt door leefstijlfactoren zoals overgewicht (voor elke kilo extra moet extra insuline beschikbaar zijn) en gebrek aan beweging (beweging verbetert de insulinegevoeligheid).

Type 2 diabetes is een echte welvaartsziekte. Het wordt behandeld met dieet, vaak ook met tabletten en soms met insuline-injecties.

prediabetes

De aanloop naar het hebben van type 2 noemen we prediabetes. Bij prediabetes (periode van ongeveer zes jaar) wordt reeds veel schade aangericht, waarvan men zich niet bewust is. Gevolgen hiervan zijn een hoger arbeidsverzuim en een verminderde productiviteit.

Diabetes is een ziekte die veel eist van iemand met diabetes. Zo moeten mensen met diabetes zich continu bewust zijn van hun bloedglucosewaarde en juist inspelen op een mogelijke verandering van deze waarde. Als iemand met diabetes niet juist ingesteld is (wisselende of te hoge bloedglucosewaarde) zal dit leiden tot een hoger arbeidsverzuim, een lagere productiviteit, een mindere kwaliteit van leven en een stijging van de zorgkosten.

terug naar vorige pagina meer dienstcategorieën

Met Diabetes & Werk minder ziekteverzuim én minder ziektekosten.

Feiten

  • Arbeidsparticipatiegraad van mensen met een chronische ziekte met slecht zelfmanagement drie keer lager dan gemiddeld
  • Per dag komen er in Nederland 140 nieuwe diabetespatiënten bij
  • Gespecialiseerde, hoogwaardige diabeteszorg en coaching op het gebied van werk
  • Hogere therapietrouw diabetespatiënten zorgt voor afname medische kosten en verbetering productiviteit

f Facebook t Twitter g Google+